Aandelenmarkten kennen een uitstekende start van 2020.
Vanuit technische optiek heeft de brede Amerikaanse beursindex S&P 500 ruimte om verder te stijgen.
De beurs prijst wel al het goede nieuws in, dus beleggers doen er verstandig aan veiligheidsmaatregelen te nemen in de stijgende markt, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.
ANALYSE – Aandelenmarkten komen dit jaar uitstekend uit de startblokken, maar hoe hoog kun je gaan na de stijging van de tweede helft van 2020? Één ding is duidelijk, je zult het moeten doen met nieuwe verrassingen.
Alle positieve verwachtingen zijn wel zo ongeveer ingeprijsd in de aandelenkoersen, zou je zeggen. Beleggers houden rekening met het opschalen van vaccinatieprogramma’s en de dubbele winst van de Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in de VS, die tot nog meer fiscale stimulans en helikoptergeld leidt.
Evengoed, de koersdoelen voor de brede S&P 500-index zoals we die benoemden in november – een verdere stijging vanaf de 3.600 punten naar de 4.000 punten – komen in zicht. Gaan we die halen en knallen we er bovenuit? Dat zijn de belangrijke vragen voor dit moment.
Democraten verrassen in rode bastion Georgia
Door de toch wel onverwachte overwinning van de Democraten in de Senaatsverkiezingen van het Republikeinse bastion Georgia krijgt aanstaand president Joe Biden de eerste twee jaar van zijn presidentschap behoorlijk veel macht om zijn ‘progressieve’ beleid door te voeren. De blauwe golf is een feit.
We beschreven in eerdere columns het positieve effect van een blauwe golf voor de aandelenmarkten. De Democraten willen een groter stimuleringspakket voor de economie dan de Republikeinen. Er zal veel geld nodig zijn voor de verduurzaming en verbetering van de infrastructuur in de VS.
Kortom: het bekende infuus voor de economie wordt weer goed gevuld en leidt tot extra optimisme op de aandelenmarkten.
Het zit allemaal mee, dus go with the flow?
Er zijn ook andere redenen voor aandelenbeleggers om op korte termijn optimistisch te zijn. Door het oplaaien van het coronavirus en bijbehorende lockdowns zullen de economische data over het laatste kwartaal van 2020 niet gunstig zijn. En een lockdown wordt steeds makkelijker op te leggen naar mate je het vaker en langer doet.
En wat gaat Joe Biden doen? Inmiddels geldt hoe slechter het nieuws, des te beter dat voor aandelen is. Immers, het overheidsinfuus blijft dan vol open staan.
Op de obligatiemarkten lijkt een verdere stijging van obligatiekoersen en een nog verdere daling van rentes niet erg waarschijnlijk. Er zijn hierbij twee scenario’s mogelijk voor geld dat uit obligaties vloeit. Het eerste is dat de rente oploopt en de inflatie toeneemt, waardoor cyclische aandelen aantrekkelijk worden. De andere optie is dat de rente zwak blijft en dat de vraag naar groeiaandelen aanhoudt.
Iets meer balans zoeken in de beleggingsportefeuilles door niet alleen op groeiaandelen te focussen is verstandig.
Dan hebben we nog het zogenoemde gamma-spel op derivatenmarkten. We zagen dat recent het duidelijkst bij het aandeel Tesla. De Japanse investeerder Softbank was de grote vis die dit soort ‘Robin Hood’-aandelen bespeelde met optieconstructies waarbij koop tot nog meer koop leidde. Al dan niet gedwongen door margeverplichtingen of door het afdekken van risico’s door market makers. Dit lijkt een beetje op wat er in maart 2020 gebeurde, maar dan in de omgekeerde richting. Een zogeheten melt up.
Simpel gesteld werkt het ongeveer zo. Bij een derivatentransactie kiest een market maker een positie die tegenovergesteld is aan die van de afnemer. Callopties, waarmee je geld verdient als koersen oplopen, stijgen voor de koper in waarde als de onderliggende waarde stijgt. Dit leidt tot aankopen van market makers om hun risico af te dekken. Als ze dat doen voordat de calloptie in the money komt houden ze winst over. Als het zo hard gaat dat ze pas boven hun break even punt kunnen kopen, ontstaat verlies en is er veel haast bij.
Wanneer het gaat om heel veel posities en een steeds snellere stijging van koersen, ontstaat een sneeuwbaleffect: in dit geval opwaarts gericht.
Bovendien zijn er natuurlijk ook nog de partijen die daarop inspelen en een dergelijke beweging versterken. Dan is het feest zoals bij Tesla en de andere hoogvliegers uit de populaire hoek gedurende de laatste zes maanden van 2020.
S&P 500 op weg naar de 4.000 punten
Met veel aandelenbeurzen op recordniveaus en een niet aflatend optimisme dreigt een vergelijkbaar mechanisme voor de bredere markt. De brede S&P 500-index kent al geen weerstanden meer en is in hoog tempo bezig de 4.000 puntengrens te naderen.
Niets lijkt koersen momenteel in de weg te zitten, waardoor een eenzijdige voortzetting van de stijging voor de hand ligt. Dat kan op zijn beurt weer tot een versnelling leiden omdat alle beren inmiddels vakkundig geëlimineerd zijn. Zo beginnen we het nieuwe jaar.
Het zijwaartse verloop van het laatste kwartaal tussen 3.600 en 3.200 punten werd na de Amerikaanse verkiezingen en het positieve vaccinnieuws verlaten. December viel niet tegen en per saldo zijn koersen verder naar boven gekropen.
Zo komen we steeds dichter bij de 4.000 punten. In plaats van een pullback terug naar 3.600, wat velen verwachten, wordt momenteel het omgekeerde bereikt. Het momentum wordt sterker en een versnelling dreigt.
De markt richt zich daarmee op 4.000 punten bij de start van 2021. Prima vinden wij, zolang je maar veiligheid inbouwt voor koersen onder de groene lijn in de grafiek vlak boven 3.725 punten. Dat kan via een stop-loss, een turbo short of een put optie. Allemaal mogelijk naar gelang je focus en portefeuille, als je maar een parachute hebt wanneer je tot nieuwe hoogtes wilt meestijgen. Safety first als het ware.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), is onafhankelijk beleggingsspecialist. Sinds 1989 is hij nauw betrokken bij het adviseren van particuliere en professionele relaties met een actieve beleggingsstijl.
Gökhan Erem, ook CMT, is sinds 1995 werkzaam in de financiële sector. Tot 2008 bij instituten en daarna voor eigen rekening bij LeoMont, waar hij zakelijke en particuliere klanten begeleidt.
Deze column is op geen enkele wijze bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.